Wat Is Het Verschil Tussen UI En UX?

Het verschil: goed om te weten en het praat een stuk makkelijker

Het is vrij gebruikelijk dat mensen in de wereld van het bouwen en ontwerpen van websites de termen UI en UX door elkaar gebruiken. We maken het bijna dagelijks mee. De verwarring tussen deze twee termen is begrijpelijk omdat deze letters vaak samen worden gezien zoals in "UI / UX". 

Hoewel beide hetzelfde kunnen klinken, moeten ze niet als hetzelfde worden verward. Dit artikel gaat dieper in op de verschillen tussen UI en UX en biedt een duidelijk begrip van beide werelden.

Wat betekenen de afkortingen "UI" en "UX"
Als we kijken naar de definitie van deze twee termen, lijken ze hetzelfde te beschrijven. Maar we moeten even goed naar de details kijken.

UI is een afkorting voor "gebruikersinterface". Een gebruikersinterface is waar een gebruiker mee communiceert terwijl ze zich bezighouden met een product of apparaat. De gebruikersinterface omvat alles, van schermen en knoppen, kopiëren en afbeeldingen tot de kleinste micro-interacties.

UX is een afkorting voor "gebruikerservaring". Gebruikerservaring verwijst naar het doel en de functionaliteit van het product of apparaat en de gebruikerservaring tijdens hun klantreis.

Hoewel zowel UX als UI op elkaar vertrouwen om mooie en functionele websites te maken, is het belangrijk om aan beide kanten niet te beknibbelen.

Wat is UI-ontwerp?
De gebruikersinterface omvat de knoppen waarop gebruikers klikken, de afbeeldingen en ontwerp-elementen die gebruikers zien, de schuifregelaars, video's en bewegende beelden terwijl ze over het scherm bewegen, de kopie die gebruikers lezen en een reeks andere items waarmee gebruikers doorgaans communiceren. Deze moeten allemaal goed zijn ontworpen om een ​​gebruiker te dwingen de gewenste actie te ondernemen of ervoor te zorgen dat ze blijven terugkomen voor meer van wat er wordt aangeboden. 

Maar wie doet dit allemaal? Wie maakt de gebruikersinterface wenselijk en gebruiksvriendelijk? 

Deze taak komt toe aan UI-ontwerpers. Zij bepalen zelf hoe een applicatie, website, apparaat of product eruit komt te zien en welke features en functionaliteiten het zal bevatten. 

UI-ontwerpers hebben de volledige bevoegdheid om knopvormen, website- en app-indelingen en kleurenschema's te bepalen. Ze kunnen een unieke merkuitstraling en -thema creëren en de kracht hebben om de gebruikerservaring met het merk te verbinden.

Wat is UX-ontwerp?
Hoe kunnen we de ervaring van een gebruiker meten met een applicatie of website? We doen dit door de interacties van een gebruiker ermee te observeren. Is de ervaring van de gebruiker verwarrend, frustrerend, soepel, intuïtief of onhandig? UX-ontwerp pakt het allemaal aan en is sterk afhankelijk van UX-onderzoek .

Vindt het navigeren (met behulp van een zoekbalk of het wisselen van pagina naar pagina binnen een website) willekeurig of logisch voor de gebruiker? Voelt de interactie met de applicatie of de website efficiënt aan? Kunnen ze het werk dat ze moeten doen gemakkelijk en zonder moeite uitvoeren? Al deze vragen vallen binnen het domein van de gebruikerservaring. 

Laten we het UI vs UX-debat nu conceptueel begrijpen. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, zijn er een aantal verschillen tussen UI en UX.

Wat is het conceptuele verschil tussen UI en UX ontwerp?
UI en UX zijn de twee belangrijkste componenten die een product of website kunnen maken of breken. Ze zijn onderling afhankelijk en moeten worden uitgelijnd om ervoor te zorgen dat het eindproduct soepel functioneert.

Hoe kunnen de onderliggende verschillen tussen UX- en UI-ontwerp conceptueel worden gedefinieerd? 

Het eerste conceptuele verschil is: terwijl UX naar oplossingen zoekt, bepaalt UI de visuele look en feel van het product. Simpel gezegd, de ene richt zich op de verwachtingen van de gebruiker over wat het product zou moeten zijn, terwijl de andere alle problemen uit de weg ruimt die kunnen voorkomen dat gebruikers de ervaring krijgen die ze willen.

Vanuit een andere hoek is UI-ontwerp direct verantwoordelijk voor het simuleren van wat UX-ontwerpers doen achter de applicatie, het product of de website. 

De meest voorkomende overeenkomst tussen deze twee termen is dat hun ruggengraat het publiek zelf is. Al het experimenteerwerk, ontwerpprotocollen , testen en onderzoek zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van de ervaring van het publiek.

10 Belangrijkste verschillen tussen UI en UX
Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen die u zullen helpen onderscheid te maken tussen UI en UX: 

  • UX en UI zijn uniek verschillende termen vanuit een ontwerp- en ervaringsoogpunt.
  • UI richt zich voornamelijk op het creëren van een aantrekkelijke en boeiende interface, terwijl UX zich richt op het nuttig en functioneel maken voor gebruikers.
  • Hoewel UI voldoet aan de emotionele en visuele behoeften van gebruikers, helpt UX de gebruiker het doel of doel te bereiken waarvoor ze de website zijn binnengekomen.
  • De UX komt altijd op de eerste plaats en de gebruikersinterface komt in de meeste gevallen op de tweede plaats. Dit is mogelijk niet altijd het geval als de UX- en UI-ontwerper dezelfde persoon zijn.
  • Hoewel UI betrekking heeft op interfaceverbeteringen, wordt UX toegepast op elke pagina en elk functionerend element van de website of applicatie.
  • UX lost problemen op binnen het traject van de klant, terwijl UI de algehele ervaring van de gebruiker verbetert.
  • Een UX-ontwerper houdt zich voornamelijk bezig met de conceptuele aspecten van het ontwerp van een website, terwijl een UI-ontwerper zich primair blijft concentreren op tastbare website-elementen.
  • Met betrekking tot metrische gegevens wordt de gebruikersinterface vaak gemeten door middel van momentopnamen, terwijl de gebruikerservaring wordt bepaald door de reis van de gebruiker.
  • UI is specifiek voor hoe een gebruiker met een product of dienst omgaat, terwijl UX van begin tot eind uit elk stukje ervaring bestaat.
  • UI-ontwerpers bespreken structuur, uiterlijk en aantrekkingskracht, terwijl UX-ontwerpers zich richten op proces, functionaliteit en flow.
Wat is belangrijker: UX of UI?
Naar onze mening zijn UX en UI beide belangrijk, maar als we één UX moesten kiezen, zou dat eerst komen. De reden hiervoor is dat de eindgebruiker van een product of website altijd gelijk heeft. 

Hoewel ze een slechte gebruikersinterface misschien kunnen negeren of over het hoofd zien, zullen ze niet lang tegen een slecht UX-ontwerp kunnen. Een goede gebruikersinterface lijkt misschien een tijdje goed, maar hoe goed is het eigenlijk als gebruikers niet gemakkelijk door hun eigen ervaring kunnen navigeren. Vroeg of laat zal een gebruiker hoogstwaarschijnlijk de app verwijderen, het product retourneren of de bladwijzer van de website verwijderen. 

Of we nu ervaringen of interfaces ontwerpen, we moeten er goed op letten dat de behoeften van de beoogde gebruiker altijd voorop staan. 



Neem contact op
Wat kunnen we leren van Eddie van Halen?
7 oktober 2020
Er is een boel te leren uit de prachtige carrière van Eddie van Halen die helaas te vroeg in 2020 is overleden. Lees er snel meer over!
Juwelier Mulderij heeft een nieuwe website
24 september 2020
Lees meer over hoe een nieuwe website jouw business kan helpen weer vooraan te staan op google.
17 juli 2020
Ons ReturnCMS is uitgeroepen tot leider in de G2's Summer 2020 Grid® Report for Website Builders. Dit rapport is gebaseerd op klant recensies en in het rapport werd opgemerkt dat het CMS voor websitebouwers hoge cijfers kreeg in een groot aantal kenmerken van zakelijke relaties, waaronder "kwaliteit van de ondersteuning" en "gemak van zakendoen", samen met gebruiksgemak, gemak van beheer en installatiegemak.
Haal meer uit je video’s met een betere ROI
door Sander Oord 16 juli 2020
Terwijl bedrijven zoeken naar manieren om hun inkomsten te verhogen, kan het een uitdaging zijn om te beslissen waar hun middelen het beste kunnen worden besteed. En wanneer een bedrijf tijd en geld investeert in marketinginspanningen die weinig tot geen resultaat opleveren, kan het buitengewoon frustrerend zijn om erachter te komen wat te doen. Als het lijkt alsof een bedrijf een muur heeft geraakt waar het niet doorheen lijkt te breken, is alles niet verloren. Worstelend of succesvol, elk bedrijf kan zijn ROI (Return on Investment) verbeteren met video's. Dit is de beste tijd voor video Online video bestaat al sinds de eerste dagen van internet en is gestaag uitgegroeid tot 's werelds meest gebruikte vorm van content. Volgens een onderzoek van Cisco zal video in 2022 (zo niet eerder) 82% van het wereldwijde internetverbruik uitmaken, dus er is nooit een beter moment geweest dan nu, om door de kracht van video te groeien. Met een goed gemaakte video kunnen bedrijven (met name MKB bedrijven) huidige en potentiële klanten helpen de waarde die hun bedrijven te bieden hebben te begrijpen - op manieren die niet kunnen worden bereikt met alleen woorden op een pagina. Video's bieden bedrijven een effectieve manier om klanten beter voor te lichten, visuele verhalen te vertellen die inspireren en de betrokkenheid van klanten aanzienlijk te vergroten met tastbare resultaten. Hoe tastbaar? Momenteel zegt 72% van de bedrijven dat video hun conversiepercentages heeft verbeterd. De juiste video's maken Ongeacht de branche, video is een van de beste tools die een bedrijf heeft om met klanten te communiceren. En elk bedrijf heeft de vrijheid om video's te gebruiken voor alles, van het creëren van algemene merkbekendheid tot het specifiek onder de aandacht brengen van belangrijke producten, diensten, speciale aanbiedingen of cultuur het hangt allemaal af van de behoeften en doelen van het bedrijf. Jij maakt de regels Als het gaat om het maken van video's, zijn er eindeloze mogelijkheden. En zelfs als een bedrijf weinig tijd en middelen heeft, heeft het nog steeds de middelen om boeiende, effectieve videocontent te creëren. Het enige dat nodig is, is een goed onderwerp en een smartphone. Jou opties verkennen Om je te helpen begrijpen wat mogelijk is, hebben we hieronder enkele voorbeelden gegeven van de vele manieren waarop bedrijven content voor video kunnen gebruiken. Als jouw bedrijf nog niet één of meer van dit soort video's heeft gemaakt, is de kans groot dat je serieuze kansen mist om je ROI te maximaliseren. Instructievideo's Instructievideo's zijn een uitstekende manier voor een bedrijf om klanten te helpen genieten van een product door hen te laten zien hoe ze er iets mee kunnen doen. MKB-ers zijn immers materiedeskundigen in hun vakgebied. Wie kan je beter tips geven over het ontstoppen van die hardnekkige verstopping in je aanrecht, dan een echte loodgieter? Wie kan u beter vertellen hoe je je zwembad schoon kunt houden dan een zwembad servicebedrijf? Zakelijke intro's Waarom kijken potentiële klanten naar foto's van een bedrijf op Google? Waarom lezen ze bedrijfsinformatie op Google? Omdat ze niet bekend zijn met een bedrijf en ze proberen er meer over te weten te komen. En er is geen betere manier om een potentiële klant bekend te maken met het bedrijf van uw klant dan door ze te laten zien met video. Als een foto 1000 woorden waard is, zijn video's 1000 foto's waard ... Goede introductievideo's laten kijkers zien wat een bedrijf te bieden heeft en wijzen op speciale goederen of referenties die het van andere bedrijven zouden kunnen onderscheiden. Getuigenissen Getuigenisvideo's zijn een indrukwekkende manier om de waarde die een bedrijf levert aan zijn klanten duidelijk te illustreren. Er zijn maar weinig dingen krachtiger dan het rechtstreeks van een klant horen van de verbazingwekkende (en specifieke) manieren waarop hun leven is verbeterd dankzij het product of de diensten van een bedrijf. Promovideo's Wanneer het tijd is om aandacht te vragen voor iets speciaals, zoals een verkoop of evenement, is een promovideo uitstekend geschikt om de opwinding op te trommelen. Fantastische promovideo's creëren een gevoel van urgentie en enthousiasme over een niet te missen kans. Video Spotlights Een videospotlight is een geweldige manier voor het MKB om een extra focus te plaatsen op iets waar het bijzonder trots op is, zoals de kwaliteit van een product of een sociaal doel dat het ondersteunt. Nogmaals, de inhoud en de creatieve benadering die in de video wordt gevolgd, zijn volledig afhankelijk van het bedrijf. Video is de investering waard Is video een grote investering? Ja, het kan, maar het hoeft niet voor de hoofdprijs. En investeringen in video kunnen lange tijd lonen. Als je de video op zo’n manier vormgeeft, kun je de video voor langere tijd laten meegaan. Overal uw videocontent delen Een ander groot voordeel van video is dat het overal terug kan komen. De videocontent van een bedrijf kan op meerdere plaatsen worden hergebruikt, waaronder sociale media, traditionele media, websites, YouTube, blogs, e-mails en meer. Omdat video zo veel en gemakkelijk wordt geconsumeerd, is het redelijk veilig om te zeggen dat als een video ergens heen kan gaan, dit zou moeten - mits het de doelgroep van een bedrijf bereikt. En als je kijkt naar de verschillende locaties waar een video kan worden gedeeld, wordt het gemakkelijker om te zien waar bedrijven verschillende kansen hebben om meer betrokkenheid, conversies en inkomsten te genereren. Een korte video met veel power Onderschat de kracht van een kleine video op de juiste locatie niet. Studies tonen aan dat een bedrijf, door simpelweg een video in een e-mail te plaatsen, de klikfrequenties met 200-300% kan verhogen ! En blogs met video's trekken 3 keer meer inkomende links aan dan blogs zonder video's. Beginnen Zodra je als bedrijf klaar bent om video's te maken, raden we aan om een professional in te huren als je bureau de middelen heeft om dit te doen. Zorg ervoor dat de videograaf niet alleen gespecialiseerd is in het maken van video-inhoud in het algemeen, maar ook in het specifieke type inhoud dat relevant is voor de specifieke verzoeken van een bedrijf. Een gerenommeerde professional heeft een aantal werkvoorbeelden om te delen, zodat het bedrijf een goed idee kan krijgen van het soort werk dat ze doen. Wij hebben een brede ervaring in diverse soorten van video’s. Bekijk hier onze video pagina. Beste methodes Het is ook belangrijk om bekend te zijn met de beste methodes voor het maken van solide videomarketinginhoud. Hier zijn er een paar om je op weg te helpen: Bijna ⅔ van de consumenten geeft de voorkeur aan videomarketinginhoud die minder dan 60 seconden lang is, dus let op de lengte van de video. Vraag jezelf af hoeveel tijd nodig is en waarom. Bepaal uw doel of beoogd resultaat met de video. Dit zal je helpen ervoor te zorgen dat de inhoud focus en richting heeft. De aandacht van uw publiek is kostbaar. Je hebt maar een paar korte seconden om een impact achter te laten, dus begin krachtig en bel ze om op te treden (bijv. Een site bezoeken, contact opnemen met een teamlid, enz.). Wees voorzichtig met het verkooppraatje. Als een bedrijf te krachtig probeert zijn klanten iets te verkopen, loopt het risico te klinken alsof het geld wil, niet om klanten te helpen. Richt je in plaats daarvan op het aanbieden van een oplossing voor het probleem. Houd het simpel. Overspoel klanten niet met een overvloed aan informatie. Bouw de inhoud van je video eenvoudig op, rond uw sterke punten, en wijk er niet van af. Ga ervoor Door deze tips en informatie in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat elke video op de best mogelijke manier de juiste boodschap aan het juiste publiek overbrengt. Met meer dan 80% van de marketingprofessionals die video als type-inhoud met de beste ROI en een belangrijk onderdeel van hun inspanningen beschouwen, is het meer dan de moeite waard om in video's te investeren en ze op de proef te stellen.
10 Tips Voor Het Onderhouden Van Een Geweldige Blog
door Sander Oord 16 juli 2020
Heb je klanten die een blog willen? Super goed! Omdat ons CMS-platform een geweldige blogtool heeft die bloggen gemakkelijker, sneller en flexibeler maakt dan ooit. Uitdaging is om de inhoud van de blog actueel en relevant te houden, zodat het de betrokkenheid vergroot en het verkeer naar je website stimuleert. Hier zijn enkele tips die je kan helpen om een interessante, relevante en leesvriendelijke blog te onderhouden die echte waarde toevoegt aan je website. 1. Beschrijf de blog vanaf het begin goed Denk na over waar je over gaat bloggen en noteer het in een paar korte zinnen. Deze beschrijving helpt je op één lijn te blijven wanneer je berichten schrijft en laat je lezers weten wat ze kunnen verwachten. In ons blog systeem wordt deze beschrijving gebruikt in RSS-feeds en voor SEO, dus het is nog belangrijker om het nauwkeurig te maken. 2. Maak een schema Schema's werken. Ze houden je op het goede spoor en gefocust. Ze geven je structuur en doelen. Als je ooit een race hebt gelopen, weet je dat het hebben van een trainingsschema (en je eraan houden) essentieel is voor succes. Stel dus een schema in dat voor je werkt (publiceer een keer per week, twee keer per week, eens in de twee weken) en houd je eraan. 3. Optimaliseer je blog voor seo Een enorme stimulans om een blog aan je site toe te voegen, is om organische inhoud te hebben die bezoekers naar de site brengt (zonder ervoor te betalen). Wanneer je een blog aan je site toevoegt, voeg je nieuwe inhoud toe die organisch verkeer kan genereren, maar alleen als zoekmachines de inhoud opmerken.
Nieuwste Cache Verbeteringen aan ons CMS
door Sander Oord 14 juli 2020
Nieuwste Cache Verbeteringen aan ons CMS, het beste betaalbare Wordpress alternatief. Duik lekker de diepte in met heel veel uitleg over Caching van Websites.
De 10 Stappen Van Een Succesvol Webdesignpproces
door Sander Oord 14 juli 2020
Succesvol een website ontwerpen? Het kan! Volg dit duidelijke proces in 10 stappen. Lees snel verder >
door Sander Oord 30 juni 2020
1. Update je schermbreedte Hoe breed is je website eigenlijk? Tegenwoordig gaan we groter en breder op desktop computers. Simpel, omdat de beeldschermen groter worden. Waar we voorheen optimaliseerden voor 960px breed, gaan we nu naar 1200 pixels breed. 2. Update je fonts Een nieuwe eigentijdse font op je website geeft de gebruiker en verbeterde gebruikerservaring. Je content wordt duidelijker leesbaar en je content zal er weer moderner en frisser uitzien. 3. Check je buttons voor een betere indruk Ja, buttons kunnen ook uit de mode raken. Vijf jaar geleden zagen de buttons er nog boxy uit. Randjes erom en nog meer details die we nu niet meer zien. Kies voor moderne buttons met subtiele ronde hoeken. Zodat ze er softer eruit zien. Vermijd outlines. Voeg eventueel een lichte schaduw toe. En check het font. 4. Verfris je header Is je header nog wel up to date? Staan de belangrijkste zaken erin? Heb je een zoek functionaliteit? Bevat je header een call to action? Is je header klaar voor mobile? Is je header zichtbaar als je scrollt? 5. Je hero image, is die nog relevant? Door vaker je hero image te veranderen zorg je voor een frisse look voor de herhalende bezoeker. Zeker als je met aanbiedingen werkt. 6. Herschrijf je teksten Door je teksten te herschrijven maak je jezelf weer meer zichtbaar in de zoekmachines volgens de laatste richtlijnen. En je tone of voice, bekijk die eens goed. Klopt deze nog met dat geen jij wilt zijn? 7. Floating buttons Een button over je content die extra aandacht vraagt voor je nieuwsbrief, contact of een afspraak. Dit maakt je site meer gelaagd en directer. 8. Animaties voor aandacht Op de juiste plaatsen extra aandacht vragen met animaties kan behoorlijk impact vol zijn. Ga eens na waar jij animatie kan toevoegen om zaken beter uit te leggen. 9. Vervang bepaalde content Bepaalde content kan snel veroudert raken. Omdat content ingehaald kan worden door techniek dat helpt bij het duidelijk maken van zaken. Bijvoorbeeld infographics die middels video of interactie beter kunnen werken. Of foto gallery's die beter visueel gemaakt kunnen worden of responsive gemaakt kunnen worden. 10. Testimonials Testimonials zorgen voor vertrouwen. En die zijn tegenwoordig belangrijk om op je site te hebben. Als je nog geen testimonials hebt, dan is het nu de tijd om ze te gaan verzamelen. Als je ze al wel hebt, zet ze op je website. Dan laat jij aan je klant zien dat je betrouwbaar bent. 11. Instagram Ga eens na of jouw doelgroep of je toekomstige doelgroep op instagram aanwezig is. Zo ja, zorg er dan voor dat jij daar ook aanwezig bent. Want ongeveer 80% van de mensen op instagram volgen een bedrijf. Dus waarom niet jouw bedrijf? 12. Check je contactformulieren Zijn ze niet te lang? Zijn ze beschermt met reCaptcha? Staan ze goed geplaatst? Het voordeel van een goed bereikbaar contactformulier is groot. Klanten kunnen snel even een berichtje sturen en zo in contact met je komen. 13. Openingstijden in je footer? Door extra service gericht te zijn geef jij je klant de mogelijkheid in één oogopslag te zien hoe laat jij open bent. Een inkoppertje dat velen laten liggen. 14. Move to mobile! Meer dan de helft van je bezoekers zullen waarschijnlijk via een mobiel naar je website surfen. Tijd om je mobiele website fantastisch te maken! Check je uitlijningen, lopen alle teksten en afbeeldingen netjes uitgelijnd? Zijn je icons en images duidelijk op je mobiel? Heb je een hamburger menu (drie streepjes onder elkaar)? Hoe ziet je witruimte er uit? Is het allemaal leesbaar genoeg? Laad je mobiele website snel in? Dit was slechts het begin :-) Dit waren slechts een paar ideeën die je kunt checken om je website weer strak te trekken. Maar dit is slechts de top van de ijsberg. Zoek je meer tips en tricks? Neem dan eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over het verbeteren van jouw website. We helpen je graag verder.
ReturnApp van de maand: Asana
door Sander Oord 17 juni 2020
ReturnApp van de maand: Asana, productiviteit op afstand. Lees meer over hoe wij Asana inzetten in onze werkzaamheden.
Wat kunnen we leren van Phil Collins? Lees wat heeft Phil Collins te maken heeft met marketing.
door Sander Oord 16 juni 2020
Wat kunnen we leren van Phil Collins? Lees wat heeft Phil Collins en zijn muziek te maken met websites, communicatie en marketing.
Meer artikelen